[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Változó viszonyok a magyar gazdaságbanTitle: 10 perc befektetés
  10 perc befektetés  
  "A türelem a siker kulcsa, nem a sebesség. Az idő a ravasz spekuláns legjobb barátja, ha helyesen használja."
(Jesse Livermore)
 
  Változó viszonyok a magyar gazdaságban – Mire lehet ez elég?  
     
  Érdekes bejelentésekkel tarkított hét van a hátunk mögött, mely jelentős befolyással bírhat a magyar gazdaság következő éveire. Akár egy tényleges gazdaságpolitikai fordulat kapujába érhet hazánk azáltal, hogy újraszabja a kormány és a bankrendszer viszonyát. Vajon új megítélés alá eshet Magyarország nemzetközi megítélése? Létrejöhet egy tartósabb növekedés?

Mint ismeretes, a magyar állam az EBRD-vel karöltve 15-15%-os részesedést vásárol az Erste Bankban, bár a bejelentéseknek ezen része a kisebb fajsúlyú. Sokkal fontosabb momentum, hogy a kormány a 2016-2020 közötti időszakban négy lépésben csökkenti a bankadót. A tervek szerint jövőre 60 milliárd forinttal kevesebb adó folyhat be ebből a tételből, mivel megváltozik az eddig figyelembe vett adóalap (jelenleg a 2009-es mérlegfőösszeg) és csökken a bankadó kulcsa is. A következő években pedig fokozatosan próbálják közelíteni a magyar bankadó mértékét az európai átlaghoz. Persze kérdés, hogy a kimaradó bevételeket miből fogja pótolni a költségvetés, mert újabb adók kivetését már egyre kevésbé tolerálja a magyar társadalom és gazdaság. Nyilván erre adódik az ésszerű válasz is, hogy a hitelezés felfutása GDP növelő tényező, és ezen keresztül magasabb adóbevételekhez juthat az állam. Jól látható, hogy a hitelezés beindulása nélkül nem lehet érdemi gazdasági növekedésre számítani Magyarországon, hisz eddig is az uniós források jelentették a legnagyobb hozzájárulást a magyar gazdaság növekedéséhez.
Persze a hitelezési kedv alacsony szintje nem csak magyar jelenség, Európában is akadozott ez a folyamat az intenzív adósságleépítéseknek (delevaraging) köszönhetően, ami jól tükröződik az eurózóna igen gyenge gazdasági teljesítményében is. Ugyanakkor tavaly fontos elmozdulást lehetett látni, hisz beindult a növekedés mind a lakossági, mind a vállalati hitelek körében, és ez jó hatással van a gazdasági növekedésre és a vállalati jövedelmezőségre is.

Miért fontos az EBRD megjelenése?

A korábbi években ez a nemzetközi szervezet számos ponton volt kritikus a magyar gazdaság felzárkózásával kapcsolatos kérdésben. Viszont most ők is beszállnak a hitelezési aktivitás felpörgetésébe Magyarországon. Nyilván ettől fontosabb szempont az, hogy az EBRD magunk mellé állítása hitelességnövelő és bizalomépítő lépés a nemzetközi piacok szemében.Erre pedig elég nagy szükség van, hiszen a három fő hitelminősítő szervezetnél továbbra is bóvli, azaz befektetésre nem javasolt kategóriában van nyilvántartva Magyarország. A kormányzati bejelentések hatására viszont többen is nyilatkozatot adtak ki, mely szerint az új megállapodás javítani fogja a bankok profitabilitását, tőkehelyzetét és eszközminőségét, nem utolsó sorban pedig erősíti a befektetők bankrendszerbe vetett bizalmát is. Persze ehhez tényleg bizonyítania kell a kormánynak, az ígéreteket be is kell váltani. Ezt támogathatja azon elköteleződés is, hogy a magyar állam tartózkodik olyan új jogszabályok meghozatalától, amelyek negatív hatással lehetnek a bankszektor profitabilitására.

Mi kell még a bizalomépítéshez?

A szavak mellett nyilván tettek és számokban kifejehető tények. A válság óta jelentős alkalmazkodás ment végbe az országban, a rendkívüli adók, megszorítások és hitelleépülések mind nyomot hagytak az országon. Ugyanakkor rendezett államháztartásról, pozitív folyó fizetési mérlegről lehet beszélni, amihez gazdasági növekedés is párosul.
Kimondottan jó hírnek számít, hogy tavaly a negyedik negyedévben a bruttó hazai termék 0,9%-kal haladta meg az előző negyedévi szintet (Mindenkit meglepett a magyar gazdaság). Az éves GDP-bővülés 3,3% volt, melyhez leginkább az ipar és a mezőgazdaság növekedése járult hozzá, de már élénkülés jelei mutatkoznak mind a belső fogyasztásban, mint a szolgáltatások, építőipar terén is. Összességében azt lehet mondani, hogy a 2014-es növekedés 3,5%-os lehetett, ez az utóbbi nyolc év legmagasabb növekedési adata.


Persze ez gyönyörű adat, ráadásul az Eurostat kimutatása szerint az Európai Unió 28 tagországa között a magyar GDP növekedett a legnagyobb ütemben, de minden marketing ellenére helyén kell kezelni az adatokat. Még az ilyen erős növekedési számok mellett is csak a 2007-2008-as GDP-szinteknél járunk, így ha csak ezt a számot nézzük, akkor ez egy hosszan elhúzódó válság volt, sok-sok áldozattal. Ráadásul európai viszonylatban sokan megelőznek minket, tudniillik korábban sikerült ledolgozni a válság okozta károkat. Mindenesetre kérdéses, hogy mennyiben változik meg az idei és jövő évre vonatkozó előrejelzés a mostani adatok fényében, de összességében elmondható, hogy a piac lassabb bővülést vár (jelenleg 2,0-2,5% körül szóródnak a várakozások).Mit hozhat a jövő?

A fent leírtak eredőjeként nem meglepő, hogy felélénkültek az ország felminősítésével kapcsolatos várakozások, mely ha valóban bekövetkezik, akkor jelentős lökést adhat a magyar eszközök vonzerejének.

Néhány magyar részvény már reagált is a bejelentésekre, közülük is kiemelkedik az OTP-t, hisz a csökkenő bankadó kötelezettségnek köszönhetően jelentősen emelkedhet a bank jövedelmezősége is, és ez jól látszódik a bankrészvény e heti teljesítményén is (15%-os emelkedés a hétfői bejelentésnél látott 3800 Ft-os szintekhez képest). De surranó pályán a Magyar Telekom is profitált a bejelentésekből, köszönhetően azon spekulációknak, hogy más szektorokban, így akár a távközlésben is békülékenyebb hangot ütne meg a kormány, csökkentve az ottani szektoradókat (persze a telekom részvények kapcsán más mozgatórugók is meghúzódnak a háttérben).
Itt jegyezném meg, hogy tavaly október végén az Investor Trader ügyfeleket Magyar Telekom részvények vásárlására buzdítottuk (Itt az idő Telekomot venni), és a mostanáig elért 10%-os hozam is szépen mutat, de a 385 Ft-os célszint elérése csalna igazán nagy mosolyt arcunkra.

A forintot sem hagyja érintetlenül az esetleges változás szele. Az elmúlt években hozzászokhattunk a forint folyamatos gyengüléséhez az euróhoz képest. Az olcsón venni, drágábban eladni módszert sok hazai spekuláns (akár lakossági) használta ki. Nyilván a 2012-2014 között végbemenő forint pálya alakulást nagyban befolyásolta az MNB kamatcsökkentési sorozata (7%-ról 2,1%-ra csökkent az alapkamat), de most már több mint fél éve nem nyúltak hozzá a kamathoz. Viszont az Európai Központi Bank negatív kamatrátát vezetett be, ráadásul beindított egy nagy volumenű pénznyomdát, ami az európai állampapír hozamokat újabb mélységek felé nyomja. Így a szinten maradó magyar kamatráta mellett még mindig nagyon vonzó magyar állampapírt vásárolni a külföldieknek (így tovább csökkenhet a magyar adósságfinanszírozás kamatkiadása), és mivel ehhez forint kell, így ez a magyar valuta vonzerejét is növeli, persze jelentős felértékelődésre nem érdemes berendezkedni. 
Itt érhet el minket
  investor.hu  
  kereskedési ötletek  
  AKCIÓ  Investor Trader Befektetési Akadémia
  Így adózunk a befektetéseink után  
   
  2015. február 18.  
  JELENTKEZEM >>>  
     
  Nyerjen betekintést a magasabb hozamú befektetések világába!  
   
  2015. március 4.  
  JELENTKEZEM >>>  


Árfolyamok
BUX 18,079 -0.19%
DAX 10,983 0.05%  
DJIA 18,000 0.17%  
S&P500 2,092 0.20%  
EUR/HUF 306.53 0.34%  
EUR/USD 1.1415 0.13%  
Mol 11,860 -0.34%  
MTelekom 374 0.54%  
OTP 4,371 -0.91%  
Richter 3,801 -0.11%  
További adatok
2015.02.13 15:46
 

Megtakarításokkal kapcsolatos cikkeink
     
  Ne hagyjuk elveszni pénzünket!
ELOLVASOM >>>
 
     
  12 százalékot kerestünk a rézzel
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ide ment 1000 milliárd forint
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ez lesz az év befektetési sztorija?
ELOLVASOM >>>
 
     
  Egyszerű szabályok a jobb hozamokért
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ezt az 5 dolgot kerüld el 2015-ben a sikerhez
ELOLVASOM >>>
 
     
  Így szabadulhatunk az adóktól törvényesen
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ide teszik a pénzüket a leggazdagabb amerikaiak
ELOLVASOM >>>
 
     
  Forexcégek ügyfeleit is csődbe viheti a svájci frank
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ezért gazdagodnak egyre jobban a gazdagok
ELOLVASOM >>>
 
     

A legfrissebb tőzsdei hírek postafiókjában
  Iratkozzon fel napi hírlevelünkre ITT!  
 
         
   
 
Ezt a levelet tájékoztatásul küldtük Önnek. Amennyiben a továbbiakban nsem szeretne információkat kapni, kérjük a leiratkozáshoz kattintson ide: Leiratkozás
A fenti hírlevél nem minősül befektetési tanácsnak, és az Investor.hu semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A hírlevélben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű.
A benne foglalt adatok, információk tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített elemzését tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik.