[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Tovább tündököl a lakossági befektetések sztárjaTitle: 10 perc befektetés
  10 perc befektetés  
  "A türelem a siker kulcsa, nem a sebesség. Az idő a ravasz spekuláns legjobb barátja, ha helyesen használja."
(Jesse Livermore)
 
  Tovább tündököl a lakossági befektetések sztárja  
     
  Nagyon kedveltek a magyar lakosságnak szánt állampapírok, hisz a tavalyi évben 723 milliárd forinttal növekedett ez az állomány, elérve a 2411 milliárdos összállományt. A tendencia januárban is kitartott, ugyanakkor jól látható, hogy mely papírok az igazi sztárok: Bónusz Magyar Állampapír (BMÁK) és a Prémium Magyar Állampapír (PMÁK). De mi tette őket igazán népszerűvé és miért éri meg ezekbe fektetni?

A folyamatos MNB kamatcsökkentés hatására itthon is beindult a hozamvadászat, ugyanakkor sokak számára nehéz lehet eligazodni a befektetési termékek széles palettáján. Még mindig sokan ragaszkodnak a bankbetétek nyújtotta fedezékhez, még ha alig is kamatozik valamit, ráadásul a különféle költségek, adók még inkább erodálják az elért hozamaink valódi értékét. Így ha valaki magasabb hozamot szeretne elérni, akkor ki kell merészkedni a kincstárjegyek, állampapírok, befektetési alapok, részvények és más értékpapír jellegű befektetések mezejére, ami meg akár egy sok ismeretlenes egyenlet lehet a pénzügyekhez kevésbé értő laikus számára. Ezzel széles tömegek vannak így, de mégis azt látni, hogy az elmúlt 1-2 évben beindult egy nagyobb exodus a bankbetétek világából, megcélozva a mélyebb vizeket.
Természetesen ez egyáltalán nem baj, hisz a magyar lakosság pénzügyi, befektetési kultúrája még mindig sok kívánni valót hagy maga után. Persze jó lenne, ha ez a változási folyamat a pénzügyi, befektetési és kockázati ismeretek bővülésével is együtt járna. Nyilván ez is az egyik fő célja az Investor.hu-nak is, hogy széles rétegben tudjuk demokratizálni a pénzügyi tudást.

Másik oldalról a kormányzat is hathatósan közbenjár azon folyamat felerősítésében, hogy a bankbetétekből más termékek felé áramoljon a pénz. Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy egyre inkább kezdik bevonni a lakosságot a magyar adósságfinanszírozásba a lakossági állampapírokon keresztül. (Év végén a teljes államadósság 10,1%-át már a magyar lakosság finanszírozta.) Ezt pedig egyetlen módon lehet vonzóvá tenni, mégpedig a piaci szintnél magasabb kamatokkal. Miért jó ez? Egyrészt, mert így biztosabban választják ezt a megtakarítási formát az emberek, élvezve a mögöttes állami garanciát, másrészt eleve az a kormányzat deklarált célja, hogy csökkentse a devizában kibocsátott magyar államadósság szintjét, inkább a forintban kibocsátott állampapírok felé terelgetve a tőkét. Így csökkentve a külföldi befektetői döntések, illetve hazánk megítélésének változékonyságából eredő kockázatokat, kilengéseket.Nagyító alatt a kedvencek

A fenti leírtak motiválták a mára már a lakossági állampapír befektetések egyik zászlóshajójának és kedvencének nevezhető Bónusz és Prémium Magyar Államkötvények létrehozását. Tavaly 584 milliárd forintos állománynövekedés volt megfigyelhető a fenti két értékpapírban, így közel 1 000 milliárd forintos megtakarítás parkol már ilyen befektetésekben. Ezek változó kamatozású (referenciaérték + kamatprémium) értékpapírok, melyek sok esetben azért jók, mert egy 3-5 éves befektetési időtávon az elérhető hozam nagysága jobban igazodik a külső környezet változásaihoz. Ha például az infláció vagy az általános kamatkörnyezet emelkedik, akkor az általunk elérhető kamatok is emelkedni fognak befektetésünk után, persze egy kis fáziskéséssel. Ez máris egy óriási segítség lehet számunkra, hisz így jobban tudjuk kezelni a hosszú távú befektetések egyik legnagyobb kockázatát, a kamatkockázatot. Ez mindenképp előny lehet a fix kamatozású értékpapírokkal szemben.A PMÁK esetében a kamatfizetést megelőző naptári év inflációjához képest kapunk egy többlet kamatot (kamatprémium), a BMÁK esetében a kamatfizetést megelőző 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukciók átlaghozamához adódik hozzá a kamatprémium. 2014-ben -0,2% volt az infláció a KSH kimutatása szerint, viszont ilyen esetekben nem a negatív infláció a kiindulási alap, hanem 0%. Ehhez adódik hozzá a kamatprémium.

Jelentős változás viszont, hogy a múlt hét óta vásárolható PMÁK legújabb sorozata (2020/I) az infláció felett 4% pontot fizet, szemben az eddigi 3%-kal. Futamideje 2020. április 24-ig tart. Minden év április 24-én fizet kamatot (már 2015-ben is). A tervezett értékesítési határidő 2016. február 11. Ez már elég vonzó befektetési alternatíva lehet azok számára is, akik egy kis extra hozamra akarnak szert tenni a mostani nyomott kamatkörnyezetben, ráadásul kvázi kockázatmentesen, hiszen az állami garancia ott áll az értékpapír mögött. Ráadásul, ha figyelembe vesszük, hogy a következő években az inflációs pálya is megváltozhat (MNB előrejelzés alapján 2016-ban visszatérhet 2-3% közé), akkor így még jobban profitálni lehet a változó kamatozás miatt.

Persze a BMÁK-ról sem érdemes elfeledkezni, hisz ott a 12 hónapos DKJ hozamalakulását veszik kiindulási pontként, már pedig ezen hozamokra ugyanúgy hatással vannak az infláció alakulásával kapcsolatos várakozások, hisz ez ott folyamatosan beleépül az árazásba, sőt már előbb, mint a PMÁK esetében.

Ha egyszerű döntéseket akarunk hozni a jövőben, akkor azt lehet mondani, hogy PMÁK-ot akkor érdemes vásárolni, ha csökkenő inflációra számítunk, mivel időben később érvényesül a hatás, BMÁK-ot pedig akkor érdemes vásárolni, ha stagnáló vagy emelkedő inflációra számítunk, mivel ez a 12 hónapos DKJ hozamokon keresztül előbb érvényesülhet az elérhető kamatokban.Mi a különbség a bankbetétekhez képest?

•Első és legfontosabb, hogy ha lejárat előtt pénzre van szükségünk, akkor részlegesen is eladhatunk az állampapírokból, így nincs teljes kamatveszteség, mint a bankbetétek esetében.

•Az állampapír értéke minden nap nő az időszakra eső kamat arányos részével.

•Kedvezőbb adózás, hisz az állampapírok után nem kell megfizetni a 6%-os egészségügyi hozzájárulást (EHO) sem, csak a 16%-os kamatadót. Persze TBSZ vagy NYESZ konstrukciókon keresztül ezen adóterhektől is mentesülhetünk.

•Ha valaki állandóan leköti, majd újra köti a pénzét bankbetétben, vagy esetleg akciós betéti kamatok miatt máshová akarná átutalni pénzét (ekkor már 0,3%-os tranzakciós illeték is van), akkor a fent említett állampapírok esetén akár 1-1,5 éves időtávon már sokkal inkább megéri állampapírt tartani, és akár lejárat előtt megválni tőle, ha úgy hozza a szükség. Ilyenkor 2% pontot vonnak le eladásakor a papír árfolyamából, azaz 2% pontot elveszítünk az elérhető kamatból, de még így is jobban megéri.

Így összességében elmondható, hogy hosszú lejáratú állampapírokat akkor is érdemes megvásárolni, ha nem tartjuk meg őket lejáratig. Már ekkor magasabb kamatot kaphatunk pénzünkért, mintha bankbetétben tartanának, ráadásul az új PMÁK 2020/I kötvénnyel még a kockázatkerülő befektetők is egy igen ütős lehetőséget kapnak a kezükbe, pláne, ha kihasználják a TBSZ kínálta lehetőségeket is. Egy ilyen állampapír más befektetési termékek mellett (befektetési alap, részvény, ÖNYP, stb.) remek kiegészítése lehet befektetési portfóliónknak.


 
Itt érhet el minket
  investor.hu  
  kereskedési ötletek  
  AKCIÓ  Investor Trader Befektetési Akadémia
  Nyerjen betekintést a magasabb hozamú befektetések világába!  
   
  2015. március 4.  
  JELENTKEZEM >>>  
     
  Helyezze új alapokra megtakarításait!  
   
  2015. március 11.  
  JELENTKEZEM >>>  


Árfolyamok
BUX 18,012 -0.38%
DAX 11,088 0.92%  
DJIA 18,050 0.36%  
S&P500 2,100 0.12%  
EUR/HUF 305.05 0.10%  
EUR/USD 1.1412 0.40%  
Mol 11,725 -0.30%  
MTelekom 374 -1.58%  
OTP 4,285 -0.35%  
Richter 3,900 0.00%  
További adatok
2015.02.20 19:25
 

Megtakarításokkal kapcsolatos cikkeink
     
  Ne hagyjuk elveszni pénzünket!
ELOLVASOM >>>
 
     
  Így fektessünk be sikeresen
ELOLVASOM >>>
 
     
  Hallgasd meg a profikat
ELOLVASOM >>>
 
     
  12 százalékot kerestünk a rézzel
ELOLVASOM >>>
 
     
  Begyújtotta a rakétát az Alcatel
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ez lesz az év befektetési sztorija?
ELOLVASOM >>>
 
     
  Egyszerű szabályok a jobb hozamokért
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ezt az 5 dolgot kerüld el 2015-ben a sikerhez
ELOLVASOM >>>
 
     
  Így szabadulhatunk az adóktól törvényesen
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ide teszik a pénzüket a leggazdagabb amerikaiak
ELOLVASOM >>>
 
     
  Forexcégek ügyfeleit is csődbe viheti a svájci frank
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ezért gazdagodnak egyre jobban a gazdagok
ELOLVASOM >>>
 
     

A legfrissebb tőzsdei hírek postafiókjában
  Iratkozzon fel napi hírlevelünkre ITT!  
 
         
   
 
Ezt a levelet tájékoztatásul küldtük Önnek. Amennyiben a továbbiakban nem szeretne információkat kapni, kérjük a leiratkozáshoz kattintson ide: Leiratkozás
A fenti hírlevél nem minősül befektetési tanácsnak, és az Investor.hu semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A hírlevélben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű.
A benne foglalt adatok, információk tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített elemzését tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik.