[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Minél meseszerűbb egy befektetési ajánlat, annál többen dőlnek be neki!Title: 10 perc befektetés
  10 perc befektetés  
  "A türelem a siker kulcsa, nem a sebesség. Az idő a ravasz spekuláns legjobb barátja, ha helyesen használja."
(Jesse Livermore)
 
  Minél meseszerűbb egy befektetési ajánlat, annál többen dőlnek be neki!  
     
  Újra pénzügyi botrányoktól hangos a média: brókercégek tűntetnek el sok milliárdos pénzeket, takarékszövetkezetek dőlnek be, és az örökzöld témának számító piramisjáték elven működő átverések. Mintha soha nem tanulnának az emberek mások kárából és régebbi történetekből, mintha még mindig lila ködben tapogatóznának nagyon sokan, ha pénzügyekről van szó.

Már az elején fontos leszögezni, hogy ha befektetésekről beszélünk, akkor sosem a magasabb hozamok iránti hajsza az, amire koncentrálnunk kell. Sokkal inkább a biztonságra, az átlátható és érthető befektetési politikára, valamint a kockázatokra kell összpontosítanunk először. Számos képzésen mondom el én is a résztvevőknek, hogy attól válunk igazi és tudatos befektetővé, ha először a lehetséges veszteségek mértékét mérjük fel, ráadásul úgy, hogy kezünkben tartjuk a kontrollt, azaz előre tudod, maximum mennyibe fog neked kerülni, ha nem jön be az elképzelésed, ráadásul bármikor döntést is tudsz hozni felőle. A lehetséges hozamokról való gondolkodás csak ezután jön.
És persze egyre inkább fontos szemponttá lépett elő az úgynevezett partnerkockázat is, tudniillik milyen befektetési szolgáltatóra bízod rá a pénzed, hisz egy rossz döntés jelentősen megnövelheti a kockázatodat, akár az egész befektetésed elveszítheted. De mégis, akkor hogyan válasszunk ki egy professzionális, megbízható befektetési szolgáltatót? Válaszokat megkapod alábbi cikkünkből: (Így válassza ki, kire bízza a pénzét!)

Szintén fontos tisztában lenni azzal, hogy a befektetések világa nem mentes a kockázatoktól, a veszteségek természetes velejárói ennek az iparágnak, ugyanúgy, mint az üzleti világ bármely részén. Döntéseket hozunk, amelyeknél nagyon sokszor nem láthatjuk előre, hogy pozitív vagy negatív lesz az eredmény. De a negatív vagy veszteséggel járó kimenetelekre viszont fel kell készülnünk előre.A befektetések világában „mission impossible”, azaz lehetetlen esemény a csak nyerő széria, de az olyan ajánlatoknak sem szabad bedőlni, ahol 80-90%-os találati arányokról beszélnek (azaz 10 befektetésből 8 vagy 9 nyereséggel zárul). Az ilyen rendszerek lehet, hogy rövid távon működnek (sok esetben csak a nyereségeket mutatják ki vagy az úgynevezett leátlagolásos módszerrel dolgoznak), de hosszú távon nem fenntartható. Itt is igaz a nagy számok törvénye, hogy a találati arány inkább az 50-60%-os szinthez közelít. Ilyen arányszámok mellett kell biztosítani azt, hogy összességében nyereséget érjünk el. Ez viszont nem a lehetetlen kategória, sőt így tudunk hosszú távon is talpon maradni és sikereket elérni befektetéseinkben.

De mi van az elérhető hozamokkal?

Na ez az a pont, ahol a lehető legnagyobb átverések vannak, és amivel nagyon meg lehet vezetni az embereket. Minél mesésebbnek tűnik egy ígért hozam, annál többen csábulnak el és dőlnek be ajánlatoknak. Ráadásul a csalók nagyon szépen becsomagolják a csodás befektetési ötleteket, és a pénzügyileg alig (?) tájékozott érdeklődő könnyedén bedől az átverésnek. Már a fejem fogtam, amikor minap azt olvastam, hogy Nyíregyházán hogyan vertek át 4-600 embert közel 2 milliárd forinttal 15-40%-os hozamú (három hónapra!!!) arany befektetést kínálva. És persze piramis elven működött a dolog, az új belépők pénzéből fizették ki a régi „játékosok” hozamait.
A másik nem oly régi történet tavalyról, hogy közel havi 9%-ot ígérve vert át cég kétezer ügyfelet majdnem 10 milliárd forinttal, ráadásul sok esetben még tőkegaranciát is beígérve. Az üzletkötőik gátlástalanok és agresszívek voltak, persze óriási jutalékokért dolgoztak. Hová teszik az emberek ilyenkor az eszüket?

Egy MNB kimutatás szerint évente akár 10-20 piramisjátékra emlékeztető ügy is a hatóságok látóterébe kerül, ami nagyon lelombozó adat. Nálunk nagyon termékeny talajra találnak az ilyen konstrukciók, amik nyilván annak is köszönhető, hogy az elmúlt években lecsökkenő jegybanki alapkamatnak köszönhetően a bankbetéteken elérhető kamatok is szinte eltűntek, viszont az emberekben nem alakult ki ez az alkalmazkodási folyamat, még mindig hozzá vannak szokva az akár kétszámjegyű hozamokhoz. De nincs mese, alkalmazkodni kell, kategórikusan ki kell jelenteni, hogy manapság már a 4-6%-os hozam is extrának számít (persze a befektetési alapok és részvények piacán az elmúlt években igazán szép eredmények születtek, persze kockázat ezekben a termékekben is van).
Ha nem akarunk kockáztatni, akkor nyilván hozamot is alig fogunk tudni elérni. Mihelyst magasabb hozamot akarunk elérni, már kockázatot kell vállalnunk, amiben benne van a tőkeveszteség lehetősége is.
Itt kell kihangsúlyozni, hogy tőkevédelem mellett a mai körülmények mellett maximum 2-3%-os éves hozam érhető el (azaz ez olyan, mintha bankbetétbe, állampapírba, illetve kvázi pénzpiaci befektetési alap tennénk a pénzt). El kell felejteni az olyan blődnek hangzó ajánlatokat, hogy 8-10%-os hozamok tőkegarancia mellett. Ma ilyen nem létezik.Mit lehet tenni?

Sajnos az elmúlt hetek történései jelentősen rontották az amúgy is gyenge lábakon álló befektetői bizalmat, ami egyáltalán nem használ a magyar megtakarításoknak. Ezen nincs mit szépíteni, de kezelni lehet a problémát, és szerencsére vannak megbízhatónak tűnő befektetési szolgáltatók.
Másrészt, töröljük ki az agyunkból azt, hogy gyorsan akarjunk meggazdagodni. Az egyetlen biztos recept az, ha szép lassan, szisztematikusan felépítve haladunk előre, odafigyelve arra, hogy mindig takarítsunk meg pénzt, és a több lábon állást szem előtt tartva fektessünk be, szétosztva különféle értékpapírokba pénzünket (bankbetét, állampapír, befektetési alap, részvény, akár ingatlan). Használjuk ki a TBSZ és NYESZ adta lehetőségeket adómentesség elérésére.
Mégis az a legfontosabb üzenete az elmúlt időszak történéseinek, hogy tanulni kell, mivel óriási luxus nem érteni a pénzügyekhez. Sem a mostani tanárok, sem a mostani szülők nem tanultak arról soha, hogyan is kellene bánni a pénzzel. Érdemes magadnak mindig feltenni a kérdést, hogy tényleg felelősséget vállalok pénzügyeimért? Ha egyértelműen tudsz rá válaszolni, az már egy jó pont, de a tapasztalatokból kiindulva elmondható, hogy a többség egyáltalán nem vállal felelősséget a nehezen megszerzett pénzért. Nem adhatod ki a felelősséget a kezedből, még ha valaki más is foglalkozik a Te megtakarításaiddal. Vállalnod kell a döntéseidért a felelősséget. Ahhoz, hogy a pénzed megőrizze az értékét, sőt még gyarapodni is tudjon, ahhoz rendszeresen foglalkoznod kell vele.

Gondolj csak bele, annak idején mennyi időt áldoztál arra, hogy megtanulj biciklizni, autót vezetni, főzni vagy elsajátítani egy idegen nyelvet, de valahogy a pénzzel való bánásmóddal kapcsolatos tanulásra már sajnálod az időt.

Egyszerűen nem tudsz mást tenni, mint időt és energiát áldozni az életedből arra, hogy megtanulj a befektetések világában is tájékozódni. Ebben segítenek az Investor.hu oldalon olvasható tartalmak, és ebben segít az Investor Befektetési Akadémia ingyenes oktatási sorozata is, ahol egymás után kibontva mutatjuk be a megtakarítások, befektetések világában való több lábon állást, mindazon ismereteket, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy felelős döntéseket tudjunk hozni megtakarításaink kapcsán.


 
Itt érhet el minket
  investor.hu  
  kereskedési ötletek  
  AKCIÓ  Investor Trader Befektetési Akadémia
  Helyezze új alapokra megtakarításait!  
   
  2015. március 11.  
  JELENTKEZEM >>>  
     
  Hosszú távú vagyongyarapítás részvényekkel!  
   
  2015. március 18.  
  JELENTKEZEM >>>  


Árfolyamok
BUX 18,205 1.72%
DAX 11,552 0.48%  
DJIA 18,060 -0.41%  
S&P500 2,094 -0.31%  
EUR/HUF 305.47 0.04%  
EUR/USD 1.0863 -1.50%  
Mol 11,970 1.27%  
MTelekom 397 0.25%  
OTP 4,320 3.37%  
Richter 3,820 1.33%  
További adatok
2015.03.06 15:59
 

Megtakarításokkal kapcsolatos cikkeink
     
  Így válassza ki, kire bízza pénzét!
ELOLVASOM >>>
 
     
  Hét hiba, amit kerülj el befektetéseid során!
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ne hagyjuk elveszni pénzünket!
ELOLVASOM >>>
 
     
  Így fektessünk be sikeresen
ELOLVASOM >>>
 
     
  Így is lehet pénzt csinálni egy ingatlansztoriból
ELOLVASOM >>>
 
     
  12 százalékot kerestünk a rézzel
ELOLVASOM >>>
 
     
  Begyújtotta a rakétát az Alcatel
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ez lesz az év befektetési sztorija?
ELOLVASOM >>>
 
     
  Egyszerű szabályok a jobb hozamokért
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ezt az 5 dolgot kerüld el 2015-ben a sikerhez
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ide teszik a pénzüket a leggazdagabb amerikaiak
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ezért gazdagodnak egyre jobban a gazdagok
ELOLVASOM >>>
 
     

A legfrissebb tőzsdei hírek postafiókjában
  Iratkozzon fel napi hírlevelünkre ITT!  
 
         
   
 
Ezt a levelet tájékoztatásul küldtük Önnek. Amennyiben a továbbiakban nem szeretne információkat kapni, kérjük a leiratkozáshoz kattintson ide: Leiratkozás
A fenti hírlevél nem minősül befektetési tanácsnak, és az Investor.hu semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A hírlevélben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű.
A benne foglalt adatok, információk tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített elemzését tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik.