[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Így válassza ki, hová teszi megtakarításait!Title: 10 perc befektetés
  10 perc befektetés  
  "A türelem a siker kulcsa, nem a sebesség. Az idő a ravasz spekuláns legjobb barátja, ha helyesen használja."
(Jesse Livermore)
 
  Így válassza ki, hová teszi megtakarításait!  
     
  Az elmúlt hetekben brókercég botrányoktól, bedőlő bankoktól hangos a magyar média, ráadásul több százmilliárd forintos hiányok röpködnek az éterben, ami szinte felfoghatatlan, és számos kérdést vet fel, mind felügyeleti, mind befektetői oldalról. Függetlenül attól, hogy érintettek-e minket vagy sem a brókerbotrányok, előre kell tekintenünk, és meg kell vizsgálni, hogy a jövőben milyen elvek mentén döntsünk megtakarításainkat illetően, hogyan kerüljük el az esetleges csapdahelyzeteket. Ezt próbálom összefoglalni néhány fontos lépésben!

Az elmúlt időszak történései erőteljesen rávilágítanak a partnerkockázat jelentőségére, hasonlóan, mint az üzleti világban. A partnerkockázatot sosem lehet 100%-osan kivédeni, hisz még a legnagyobb és legrégebbi bankokkal is történhet valami. De azért így is jelentős különbségek vannak brókercég és brókercég között. Milyen szempontokat figyelembe véve hozzuk meg a döntésünket?

Kivel is akarunk szerződést kötni?

Nézzünk utána, hol van bejegyezve a befektetési szolgáltató. Ha eleve tudjuk azt, hogy a befektetéseknél mindig figyelni kell a partnerkockázatra, akkor már eleve növelheti a kockázatot olyan szolgáltatókkal való szerződéskötés, akik offshore paradicsomokban és egyéb egzotikus helyeken vannak bejegyezve.
Ellenőrizzük, hogy az MNB felügyeleti oldalán regisztrálva van-e az adott pénzintézet vagy befektetési szolgáltató. Ha ott nem szerepel, akkor szóba sem érdemes állni az adott céggel.

Informáld le a céget!

Mióta létezik a cég, és mióta végez befektetési tevékenységet. Ebben az esetben is legyünk nyugodtan szigorúak, minimum 10 éves működés legyen már a cég mögött. Emellett érdemes ellenőrizni a vállalatról elérhető mérleg- és eredménykimutatásokat. Ennek hiánya szintén figyelmeztető jel.
De nyugodtan utána érdeklődhetsz az ismerőseid körében vagy az interneten a cégnek, olvass el véleményeket, de próbáld meg figyelmen kívül hagyni a reklámszövegeket, önfényező írásokat. Ellenőrizd a cég honlapját, nézd meg, hogy milyen elérhetőségeken lehet velük kapcsolatba lépni, és vedd is fel velük a kapcsolatot. Ha nincs válasz, vagy nem érhetőek el, akkor nincs értelme szerződés kötni velük. Ugyanígy érdemes megvizsgálni a honlap kinézetét is, ha nagyon gagyi, ugyanakkor profinak állítják be magukat, akkor valami nem stimmel.

Van-e tőkeerős partner vagy bank a háttérben?

Általánosságban elmondható, hogy fontos (de nem szükséges) szempont egy tőkeerős anyabank megléte a szolgáltató mögött. Az elmúlt hetek, de akár évek történései miatt jól látható, hogy bankfüggetlen brókercégek nagyobb valószínűséggel kerülnek bajba ilyen jellegű helyzetekben, hiszen nehezebb forrást bevonni, tőkét pótolni. Ilyen helyzetben egyáltalán nem számít, hogy a szolgáltató neves nemzetközi bankokat jelöl meg likviditásbiztosítóként (főleg forex brókercégek esetén), és szintén nincs olyan sem, hogy egy nagy biztosító társaság garantálja az ott lévő befektetéseket. A befektetővédelemre az adott ország felügyeleti szerve a mérvadó. A banki háttér megléte erőteljesebb tőkehelyzetet és szigorú szabályozói keretet ad a működésnek.
Természetesen az elmúlt hetek történései egy időre derékba törhetik az elmúlt években felépült, bár törékeny bizalmat a befektetések irányába, de fontos azt látni, hogy a piac tisztulása és felügyeleti rendszer szigorodása mellett talpon maradt tőkeerős, megbízható szolgáltatók nyertesei lehetnek az új helyzetnek a bizalom helyreállása után. Mély sebeket kapot most a rendszer, de nem szabad a homokba dugni fejünket, előre kell tekinteni és tájékozódni, hol tudjuk megtakarításainkat megfelelő keretek mellett fialtatni.Hozamelvárások, kockázatok

Minél meseszerűbb egy ajánlat, annál többen dőlnek be neki. Számos átverés alapszik a tőkevédelem és a magas beígért hozam kombinációján. Ilyen nem létezik, vagy tőkevédelem van, vagy magasabb hozam lehetősége kockázatvállalással, azaz veszíthetünk a tőkénkből. Tőkevédelem kvázi úgy érhető el, ha bankbetétben vagy állampapírban (egészen lejáratig) tartjuk pénzünket, azaz manapság tőkevédelem mellett kb. 1-3%-os évesített hozamot tudunk elérni.
Tehát egy professzionális befektetési szolgáltató sosem fog biztos és magas hozamokat, illetve gyors meggazdagodást ígérni. Egy ilyen szolgáltató sosem fog magas tőkeáttételű kereskedésre bíztatni, ahol pár rossz döntéssel akár a teljes befektetett összeg elpárologhat. Persze a magas kockázatú spekulációval önmagában nincs gond, csak nagyon szigorú és következetes kockázatkezelést igényel az ügyfél részéről.
Ugyanígy fontos szempont, hogy befektetéseink ellenőrzött keretek között, a megfelelő tőzsdén vagy piacon teljesülnek, azaz valódi értékpapír típusú befektetést valósítunk meg, nem pedig kevésbé vagy egyáltalán nem szabályozott piacokon.

Védelem (OBA, BEVA)

Befektetési döntéseink egyik fontos alapköve, hogy milyen befektetővédelem áll a háttérben. Itthon a bankokban elhelyezett pénzek után az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) áll helyt kártalanítás esetén 100 ezer euró értékig, befektetési szolgáltatóknál elhelyezett pénzekre pedig a Befektető-védelmi Alap (BEVA) nyújt garanciát 20 ezer euró értékig. Pénzünk befektetésénél figyeljünk arra is, hogy ha például 6 millió forintot meghaladó megtakarítással rendelkezünk (akár több tízmillió is), akkor azt több befektetési szolgáltatónál helyezzük el, így csökkentve a partnerkockázatot.
Az adott befektetési ajánlat kapcsán pedig mindig vizsgáljuk meg, hogy kártalanít-e a BEVA vagy sem. Vállalati kötvények vásárlásánál nincs BEVA kártalanítás a kibocsátó cég csődje esetén. A vállalati kötvények piacinál magasabb kamataiban a magasabb visszafizetési kockázat fejeződik ki, ráadásul a kamatígéretek akár túlzóak is lehetnek. Mi több, a a pénzügyi felügyeletnek nem kell vizsgálnia azt, hogy a cég képes-e kitermelni és visszafizetni a befektetőknek ígért kamatot, csak annyi szerepe van, hogy engedélyezze a kibocsátást, valamint a kibocsátási tájékoztatót az alaki és formai követelményeknek megfelelően.

Széles termékpaletta

Az online befektetések világában már azt is fontos kiemelni, hogy egy professzionális befektetési szolgáltatónál széles termékpaletta (részvények, állampapírok, befektetési alapok, certifikátok, ETF-ek, stb.) áll rendelkezésre, hogy felelősségteljes döntéseket tudjunk hozni hosszabb távú megtakarításainkat illetően.

Ügynökkérdés

A joker kérdés pedig az alábbi: kell-e ügynök egy befektetést megelőző döntési folyamatban? Az ügynök jutalékért dolgozik, és sok esetben érdekelt abban, hogy a számára magasabb jutalékkal kecsegtető terméket adja el számodra, nem megfelelően körbeírva számodra a lehetséges kockázatokat. Bizonyosodj meg róla, hogy nem mostanság (pár hónapja) kezdte a szakmát, hanem már több éve szolgál ki ügyfeleket sikeresen. Ennek megfelelően ellenőrizd, hogy rendelkezik-e megfelelő végzettséggel (OKJ befektetési tanácsadó képzés, tőzsdei és/vagy vagyon- vagy portfóliókezelői szakvizsga, stb.), és nem csak egy pár hetes gyorstalpaló során képezte át magát pénzügyi tanácsadóvá.
A befektetések világa ugyanúgy egy szakma, mint bármi más, itt is éveket kell tanulni, fejlődni ahhoz, hogy valakiből jó szakember váljon. Ráadásul mások pénzéről dönteni vagy tanácsot adni óriási felelősséggel jár. Fontos, hogy tényleg tanácsot adjon ez az illető, ne pedig termékértékesítésről szóljon a beszélgetés.

Összefoglalva a leírtakat, a befektetések esetében is az információ jelenti az igazi tudást. Ne sajnáljuk az időt a tájékozódásra és az utánajárásra, hisz korábbi munkánk gyümölcséről, megtakarításainkról van szó, ezt kell megóvnunk és gyarapítanunk. A befektetés mindig együtt jár valamilyen szintű kockázatvállalással, azaz fennáll annak lehetősége, hogy a befektetett tőkéhez képest kevesebb pénzhez fogunk hozzájutni a befektetési folyamat végén. Ezért fontos az, hogy mielőtt bármibe befektetné valaki a pénzét, részletesen járjon utána az információknak, mérje fel a lehetséges kockázatokat, kérje szakemberek segítségét, mivel a kockázatok csökkentésére van lehetőség. Ha pedig nem átlátható vagy érthető egy befektetési lehetőség, akkor ne fogadjuk el az ajánlatot.


 
Itt érhet el minket
  investor.hu  
  kereskedési ötletek  
  AKCIÓ  Investor Trader Befektetési Akadémia
  Hosszú távú vagyongyarapítás részvényekkel!  
   
  2015. március 18.  
  JELENTKEZEM >>>  
     
  A deviza- és árupiacok rejtelmei  
   
  2015. március 25.  
  JELENTKEZEM >>>  


Árfolyamok
BUX 18,666 -0.63%
DAX 11,942 0.95%  
DJIA 17,685 -0.98%  
S&P500 2,046 -0.90%  
EUR/HUF 305.66 0.59%  
EUR/USD 1.0482 -1.45%  
Mol 11,965 -0.95%  
MTelekom 381 -2.56%  
OTP 4,700 -0.21%  
Richter 3,859 -0.03%  
További adatok
2015.03.13 20:40
 

Megtakarításokkal kapcsolatos cikkeink
     
  Így válassza ki, kire bízza pénzét!
ELOLVASOM >>>
 
     
  Hét hiba, amit kerülj el befektetéseid során!
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ne hagyjuk elveszni pénzünket!
ELOLVASOM >>>
 
     
  Így fektessünk be sikeresen
ELOLVASOM >>>
 
     
  Így is lehet pénzt csinálni egy ingatlansztoriból
ELOLVASOM >>>
 
     
  12 százalékot kerestünk a rézzel
ELOLVASOM >>>
 
     
  Begyújtotta a rakétát az Alcatel
ELOLVASOM >>>
 
     
  Így fektet be Warren Buffett
ELOLVASOM >>>
 
     
  Egyszerű szabályok a jobb hozamokért
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ezt az 5 dolgot kerüld el 2015-ben a sikerhez
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ide teszik a pénzüket a leggazdagabb amerikaiak
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ezért gazdagodnak egyre jobban a gazdagok
ELOLVASOM >>>
 
     

A legfrissebb tőzsdei hírek postafiókjában
  Iratkozzon fel napi hírlevelünkre ITT!  
 
         
   
 
Ezt a levelet tájékoztatásul küldtük Önnek. Amennyiben a továbbiakban nem szeretne információkat kapni, kérjük a leiratkozáshoz kattintson ide: Leiratkozás

A fenti hírlevél nem minősül befektetési tanácsnak, és az Investor.hu semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A hírlevélben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű.
A benne foglalt adatok, információk tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített elemzését tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik.