[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Hamarosan nem kell jegy a BKV-n: óriási változások jönnek
Hamarosan nem kell jegy a BKV-n: óriási változások jönnek

Aki ma elutazik, és jövőre visszatér Budapestre, rá sem ismer majd a BKV-ra.

Forrás: Femina.hu

2015.10.01.

Egy érintéssel fizethetnek az utasok a villamoson, és kapuk védik majd a metrót, ahol lehetetlen lesz bliccelni - mindezek a közeljövőben megvalósuló újítások a budapesti közösségi közlekedésben.

És ezek már nemcsak elnagyolt tervek, egész pontosan tudható, milyen rendszer épül majd ki nemsokára Budapesten. Így utazhatsz a fővárosban hamarosan.

Évek óta készülnek rá

Aki szemfüles volt, már tavaly láthatta, milyen beengedő kapuk lesznek a metrók bejáratainál. Egy ideig ugyanis a Corvin negyed metrómegállóban tesztelték az egyik mozgólépcsőnél a rendszert. Ehhez azonban szükség lesz egy teljesen újfajta jegyrendszerre, így hamarosan tesztelik a kártyás bérleteket és a bankkártyás fizetést a járműveken.

A rendszert a német Scheidt & Bachmann cég építheti ki Budapesten, a szerződést a céggel még Vitézy Dávid vezérigazgatósága alatt kötötte meg a BKK. A cégnek a szerződés szerint 2017-re kell teljes egészében felállítani az új jegyrendszert. Az egész beruházás 28 milliárd forintba kerül, de a BKK közlése szerint ezt nagyrészt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank - EBRD - finanszírozza hitelből.

A kivitelező az Origónak elmondta, hogy az átlagos 120 centiméteres magasságú kapuknál magasabb, 180 centis beléptetőkre kell számítani Budapesten. Ezek 20-26 embert eresztenek át percenként, és nemcsak a metró-, de hévmegállókba is ilyeneket fognak felszerelni.

A kerekesszékesek és a bőrönddel közlekedők számára szélesebb, az áthaladásra több időt hagyó kapukat terveznek.

Vége a lyukasztásnak

A felszíni járművek is megváltoznak, és ezeket is felszerelik olyan panelekkel, amik képesek lesznek leolvasni az újfajta jegyeket. Ezeken a chipes kártyákat lehet majd leolvasni, amiből a cég 1,5 millió darabot biztosít majd a szerződés szerint, de speciális papíralapú jeggyel is lehet majd használni a járműveket azoknak, akik nem akarnak kártyát kiváltani.