[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Nyáron is emelkedik az aranyTitle: Nyáron is emelkedik az arany

Conclude fejléc

Nemesfémek: Nyári aranyárfolyam emelkedés


Tisztelt Ügyfelünk !

 

Pár hónap oldalazás után felfelé mozdult a sávból az arany. Érdekes, hogy mindez nyár elején történik, amikor éven belül egy gyengébb időszak jellemző az aranyárfolyamra. Úgy tűnik, hogy az idei év a megszokottól eltérő lesz a nemesfémek számára.

Már a World Gold Council májusi jelentése megmutatta, hogy az idén hihetetlen erő van az aranyban. A kereslet több mint 20%-kal növekedett az előző év hasonló időszakához képest. Minderre rátett egy lapáttal a Brexit-től való félelem, ősszel pedig jön az amerikai elnökválasztás.

Ha a britek június 23-án az EU-ból való kiválásra szavaznak, az még nagyot lendíthet felfelé az aranyon, de ha mégis maradnak, az sem hatna túl negatívan az aranyárfolyamra.

Az igazi és fő ok továbbra is a világ kezelhetetlen adósság állománya. Az Ecomist adósság számlálója hamarosan átlépi a 60 ezer milliárd dollárt. Ehhez képest a világ összes pénzügyileg nyilvántartott aranya (beleértve az összes jegybanki tartalékot, a magánszemélyeknél lévő fizikai arany megtakarításokat - aranyérmék, aranyrudak- és a tőzsdén jegyzett fizikai arannyal fedezett arany alapokat: ETF, ETP), mindössze 2600 milliárd dollárt tesz ki.

Az arany fedezettség tehát mindössze 4%-os. Nem is olyan régen még a dollár 100%-os arany fedezettsége volt az etalon.

Érdekességképpen számoljuk ki, hogyha kötelező lenne az adósságokat újra 100%-ban arannyal fedezni milyen árfolyam jönne ki: 1290 dolláruncia osztva 4.4%-kal = 29.300 dollár lenne unciánként az árfolyam, avagy 22,7 szeres árfolyam növekedés következne be.

Tehát nem lenne meglepő 1-2 éven belül a duplázódás az arany árfolyamában.

 

Az arany teljesítménye dollárban az elmúlt 5 évben. Tavaly december óta éles fordulat.

Az arany unciája dollárban 2011-2016

Kattintson ide adatai módosításához

 

Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide