[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Vajon közel a fordulat ideje?Title: 10 perc befektetés
  10 perc befektetés  
  "A türelem a siker kulcsa, nem a sebesség. Az idő a ravasz spekuláns legjobb barátja, ha helyesen használja."
(Jesse Livermore)
 
  Mindenki a dollárra fogad – Vajon közel a fordulat ideje?  
     
  Mindenki erről beszél, már mindenki számára nyilvánvaló, de tényleg ez a tuti biznisz? Tavaly nyár óta szinte megállás nélkül erősödik a dollár az euróval és egyéb meghatározó devizákkal szemben, és valljuk be őszintén, számos érv szól a zöldhasú ereje mellett, ráadásul a piac többsége is erre van berendezkedve. De tényleg ennyire egyértelmű a történet? Meglepő lenne, ha fordulat állna be a mozgásban?

A devizapiacok mindig az extra kockázatos befektetési formák közé tartoztak, sokban különböznek a részvénypiacoktól. Rövid távon óriási kilengések tudnak lenni, a napi piaci hírek, pletykák könnyen eltéríthetik az árfolyamokat. Ugyanakkor hosszú távon itt is a fundamentumok határozzák meg a trendeket, a különböző gazdaságok és jegybanki kamatpolitikák közötti különbségek, infláció alakulása, stb.
Ez kitűnik a jelenlegi devizapiaci trendekből is, hisz az USA gazdasága sokkal előbb állt talpra a 2008-09-es válságból, nagyon gyorsan zéróra vágták az alapkamatot, és bevetették a pénznyomdát nagy volumenű eszközvásárlási programok (QE) keretében.
Ehhez képest Európa nagyon lassan talál(t) magára, a döntéshozók itt sok esetben megosztottak voltak és féltek meghozni olyan lépéseket, amire a tengerentúli kollégák ’simán’ rábólintottak. Az Európai Központi Bank csak most jutott el odáig (többek közt a defláció okozta félelmekből táplálkozva), hogy zéróra vágja az irányadó kamatrátát, illetve hogy beindítsa a közel 1000 milliárd eurós eszközvásárlási programot. Más kérdés, hogy a piac ezt várta, ezt árazta be az euró folyamatos gyengülésébe is.

Ugyanakkor Amerikában már a kamatemelésre készülődnek, és ez a várakozásokon keresztül beépül az amerikai kötvényhozamokba is, szóval az előny továbbra is az USA-nál van. Nincs új a nap alatt, ezt jó ideje tudjuk már. Bár az is igaz, hogy a piac kicsit kezd elbizonytalanodni a FED lehetséges kamatemelésének időzítésével és mértékével.
Szóval, aki akarta, itt már régen megtehette a tétjét, és az európai QE sem lehetett meglepetés. Az alkalmazkodás is gyorsan végbement, hisz közel 20%-kal lett gyengébb az euró a dollárhoz képest tavaly nyár óta.

EURUSD havi bontású árfolyamgrafikon 2002 - 2015


Mi várható ezek után?

Biztosat sosem lehet állítani arról, hogy mikor ér véget egy nagyobb árfolyamtrend, vagy akár mikor következik be abban egy jelentős fordulat, de nyilván azt sem lehet feltételezni, hogy az euró innentől kezdve csak gyengülni fog a dollárral szemben. Eleve az a piaci várakozás, hogy a mélyben maradó európai (illetve fejlett világbeli) kamatok kiegészülve az eszközvásárlási programokkal továbbra is a kockázatosabb eszközök irányába tereli a befektetőket. Ráadásul az államadósságok után fizetendő csökkenő kamatterhek, az olajárak esése, a gyenge euró és az állami megszorító intézkedések kifutása melletti banki hitelezés felfutása is abba az irányba mutat, hogy Európában újra megjelenhet a gazdasási növekedés, ami a céges profitokban is meg fog látszódni. Tehát az európai fundamentumok is javulást mutathatnak, ami csökkenthetné az euróra nehezedő nyomást.

De ha az úgynevezett szentiment és megnyitott kereskedői pozíciók (világ nagy alapkezelőinek) irányát összegző adatokra tekintünk (lenti ábrán a zölddel jelölt oszlopok), akkor is azt lehet látni, hogy több éves csúcsra futott a dollár erejében bízók aránya (a Dollár Index árfolyama pedig 2003 óta nem látott magasságokba emelkedett), és egyre inkább megtorpanni, de legalábbis lassulni látszik az euró folyamatos értékvesztése. Ilyen markáns trendekben is törvényszerűen be szokott következni rövid távú megálló, korrekció, és könnyen lehet, hogy most is valami ilyen készülődik. Egy ilyen intenzív trendszerű mozgásban gyors és hirtelen korrekciók következhetnek be, ráadásul az euró esésére játszó pozíciók egy részének leépülése is hozhat egy csúzliszerű ellentétes mozgást.Még egy érdekes hangulatelemet kell kiemelni. Egyre többen kérdezik meg tőlem is, hogy érdemes-e a mostani szinteknél (USDHUF árfolyam 265-270-nél mozog) dollárt vásárolni. Számomra az mindig egy fontos jelzés szokott lenni, amikor az egyszerű átlagemberek kezdenek felfedezni egy trendet (pl. a médián keresztül). Ilyenkor még inkább óvatosnak kell lenni, mert a lakosság sok esetben a végén szokott felismerni és tájékozódni egy ilyen trendről. Nem állítom, hogy rossz dolog dollárt tartani megtakarításaink között, de lehet, hogy nem most kell kapkodni (az USDHUF árfolyam tavaly május óta kb. 20-25%-ot emelkedett), hanem érdemes egy kicsit várni, vagy pedig nem most ellőni az összes puskaport.

Ezen írásnak nem az a célja, hogy kitalálja, mikor jöhet a fordulat, mivel azt nem lehet megmondani előre, hogy ez pontosan mikor következik be. Egyszerűen egy-két olyan gondolatot villant fel, ami gondolkodásra sarkall, hogy jobban képben legyünk a folyamatokkal. Ugyanakkor elmondható, hogy bármikor fordulat állhat be az árfolyamokban, ami könnyen meglepetésként érheti a piaci szereplők többségét. Nyilván itt is ki kell emelni, hogy a trend ellenében fogadni igen kockázatos üzem, de azt is ki kell emelni, hogy a dollár további erősödésére tenni is egyre nagyobb rizikót jelent. 
Itt érhet el minket
  investor.hu  
  kereskedési ötletek  
  AKCIÓ  Investor Trader Befektetési Akadémia
  Hogyan működnek az állampapír befektetések?  
   
  2015. február 12.  
  JELENTKEZEM >>>  
     
  Így adózunk a befektetéseink után - Adózási gyorstalpaló  
   
  2015. február 18.  
  JELENTKEZEM >>>  


Árfolyamok
BUX 17,339 0.74%
DAX 10,841 -0.43%  
DJIA 17,925 0.36%  
S&P500 2,070 0.39%  
EUR/HUF 305.61 -0.31%  
EUR/USD 1.1340 -1.16%  
Mol 11,730 0.26%  
MTelekom 364 -1.09%  
OTP 3,920 1.16%  
Richter 3,825 1.84%  
További adatok
2015.02.06 17:20
 

Megtakarításokkal kapcsolatos cikkeink
     
  Ez a legnépszerűbb befektetési célpont
ELOLVASOM >>>
 
     
  12 százalékot kerestünk a rézzel
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ide ment 1000 milliárd forint
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ez lesz az év befektetési sztorija?
ELOLVASOM >>>
 
     
  Egyszerű szabályok a jobb hozamokért
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ezt az 5 dolgot kerüld el 2015-ben a sikerhez
ELOLVASOM >>>
 
     
  Így szabadulhatunk az adóktól törvényesen
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ide teszik a pénzüket a leggazdagabb amerikaiak
ELOLVASOM >>>
 
     
  Forexcégek ügyfeleit is csődbe viheti a svájci frank
ELOLVASOM >>>
 
     
  Ezért gazdagodnak egyre jobban a gazdagok
ELOLVASOM >>>
 
     

A legfrissebb tőzsdei hírek postafiókjában
  Iratkozzon fel napi hírlevelünkre ITT!  
 
         
   
 
Ezt a levelet tájékoztatásul küldtük Önnek. Amennyiben a továbbiakban nem szeretne információkat kapni, kérjük kattintson ide: Leiratkozás

A fenti hírlevél nem minősül befektetési tanácsnak, és az Investor.hu semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A hírlevélben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű.
A benne foglalt adatok, információk tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített elemzését tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik.